Jak investovat, aby to dávalo smysl a kde s tím začít

autor článku: Vlastimil Vozar

Jak investovat pro rozmnožení svých peněz? Jak začít a co k tomu potřebujete? Způsobů je víc a základy se snadno naučíte.

Investice se vkládá do kapitálu. Jedná se o část příjmu, který odložíte, pokud ho nutně nepotřebujete. Pravidelným odkládáním tak budujete majetek. Zní to jednoduše, ale aby tomu tak mohlo být, je potřeba mít ty správné informace. Zároveň si při troše vůle a znalostí můžete zajistit zajímavý zdroj financí na stáří nebo pro přilepšení.

Proč investovat

Investování má jasně daný cíl. Vytvoříte si díky tomu finanční rezervy a ty se hodí vždy. V případě ztráty pravidelného příjmu, živelné katastrofy nebo dalších nenadálých událostí. Kdykoliv pak můžete sáhnout do svých úspor a výpadek příjmů tím nahradit.

Druhou velmi příjemnou záležitostí na investování je vytvoření pasivního příjmu. Jedná se o takový druh příjmu, který vám přináší užitek bez nutnosti vynaložit větší úsilí a pravidelně vám z něj plyne odměna. Nemusíte tak lpět na ušetřených úsporách, ale peníze se neustále kumulují a „vydělávají“.

Kdo je investor

Investorem označujeme subjekt, který hledá způsob, jak zhodnotit své finanční prostředky. Nemusí se jednat pouze o osobu, ale investor může být banka, investiční fond nebo například pojišťovna. Při investování pak zvažuje několik parametrů investice jako jsou riziko, likvidita a očekávaný výnos.

obrazek článku

Riziko si každý musí zvážit a očekávaný výnos si vypočítat. Likviditou se pak velmi zjednodušeně myslí schopnost majetku generovat peníze. Čím rychleji to zvládne, tím je likvidnější a tedy snadněji obchodovatelný.

Způsoby investování

Na výběr máte mnoho způsobů, jak investovat peníze. A to od těch konzervativnějších až po rizikovější. Investovat můžete milióny i velmi malé částky, třeba i od 100 Kč měsíčně. Vždy záleží na typu investice a vašich možnostech.

Za nejlepší investici považuji tu do sebe a do vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti. Naše vzdělávací kurzy vám mohou otevřít nové obzory a naučíte se, jak lépe zacházet s penězi.

Jak začít investovat

Před samotnou investicí je dobré si zjistit alespoň základní náležitosti. Minimální znalosti a zkušenosti se vždy hodí a pokud je sami nemáte, zeptejte se někoho, kdo už někam investoval. Důležité je hlavně začít a nebát se.

V případě, že nikdo ve vašem okolí neinvestuje, nebo nechce svou investiční strategii prozradit, dokážeme zajistit konzultaci s některým z našich specialistů, který se dané oblasti věnuje. Vždy vám bude doporučeno to nejlepší a sami si vyberete tu nejvhodnější možnost.

Co bych měl od investice očekávat

Vždy je cílem investování zhodnocení finančních prostředků nebo uchování hodnoty peněz v čase. Říká se, že peníze jsou ty nejlepší zaměstnanci. V nejlepším případě totiž pracují za nás, nestěžují si, neberou si dovolenou a činí tak 24 hodin denně.

Pokud chcete pasivně vydělávat a užívat si chytře vydělaných peněz, musíte tomuto systému porozumět. K tomuto účelu slouží naše vzdělávací akademie. Jde o známé a prověřené postupy. Když si je osvojíte, budete finančně nezávislí a můžete svůj čas věnovat i jiným činnostem. Investice do vědění nesou nejvyšší úrok.

+420 608 031 435

Domluvme si termín konzultace

Kancelář

Žižkova 42a
690 02 Břeclav

vlastimil.vozar@zfpa.cz

napište mi email