CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ A VŠE, CO JE DOBRÉ O NĚM VĚDĚT

autor článku: Vlastimil Vozar

Cestovní pojištění může být jistota, že vaše dovolená proběhne bez problémů. Na co si dát pozor při sjednání takového pojištění a co všechno se dá pojistit?

Hlavním účelem životního pojištění je zajištění léčebným výloh na vaší cestě. Kdykoliv se může něco stát, ať už úraz nebo nemoc. Ne všude funguje zdravotní systém tak, jako v Česku a proto je určitě výhodné si cestovní pojištění před cestou sjednat. Navíc stojí opravdu jen pár korun a ta jistota v případě nějakého problému je k nezaplacení.

Co je cestovní pojištění

Cestovní pojištění se nejčastěji sjednává před cestou do zahraničí. Jedná se tak o neživotní pojištění. V některých případech se ale vyplatí pojistit i na cestách po Česku. Každá pojišťovna tento typ pojištění nabízí. Mnohdy je ale těžké se ve všech parametrech vyznat a chybu určitě neuděláte, když se poradíte s někým, kdo vám zvládne jednotlivé produkty porovnat. V případě zájmu o cestovní pojištění nás kontaktujte.

kontaktujte nás
obrazek článku

Proč si cestovní pojištění sjednat

Cestovní pojištění není povinnost a cestovat můžete i bez něj. Situace je tak jiná oproti třeba povinnému ručení u auta. Vždy to bude ale risk a jestli je nějaké pojištění, které je vždy dobré raději sjednat, je to právě to cestovní.

Někdo může namítnout, že pokud cestuje po Evropě, bude mu stačit EHIC. Jedná se o Evropský průkaz zdravotního pojištění (European Health Insurance Card). Ten opravňuje držitele, že dostane stejnou zdravotní péči, jakou by dostal ve své zemi. Když si tedy zlomíte nohu na horách při lyžování, přijede pro vás horská služba a v nemocnici se postarají o to, aby dali nohu do sádry a zajistili, že se dobře zahojí. Bohužel, často se mimo Česko dočkáte placené zdravotní péče. To, co je u nás hrazeno ze zdravotního pojištění, jinde být nemusí.

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Budete cestovat vlastním autem?

Při cestě vlastním dopravním prostředkem, nejčastěji autem, je dobré myslet i na něj. Na cestě se totiž může porouchat a pojištění vozidla nemusí krýt některé servisní úkony. Nehledě na asistenci, takže můžete zůstat trčet mimo civilizaci a za odtah si draze zaplatíte.

obrazek článku

Proto si zkontrolujte, co máte sjednáno v pojištění vozidla. Teprve potom se rozhodněte, zda by nestálo za to, připlatit si ještě za další služby v rámci cestovního pojištění. Zvolit můžete například možnost náhradního vozidla, pojištění zavazadel nebo odtah do nejbližšího servisu.

Pojištění na dovolenou v Česku

Když cestujete po naší republice, málokdy, jestli vůbec, vás napadne, že by bylo dobré si zajistit cestovní pojištění. Drtivá většina z nás ho má spojené právě s dovolenou v zahraničí. Jsou ale případy, kdy se cestovní pojištění vyplatí i pro dovolenou a výlety u nás.

Pokud se na dovolené po Česku zraníte nebo onemocníte a musíte vyhledat lékařskou pomoc, bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. To je u občanů ČR povinné a každý by ho měl mít. To ostatní kolem si ale budete muset zaplatit a že toho není málo. Pojistit si tak můžete služby právníka, asistenční služby, kdy vás do nemocnice odvezou nebo samozřejmě zavazadla. Výčet nejčastějších parametrů u pojištění po Česku nabízíme zde:

* Asistenční pojištění
* Pojištění právní ochrany
* Zdravotní asistenční služby
* Pojištění zavazadel
* Pojištění domácích mazlíčků
* Pojištění rizikových sportů
* Úrazové pojištění
* Pojištění odpovědnosti

Kolik stojí cestovní pojištění

Cena cestovního pojištění je různá a velmi záleží hlavně na tom, u koho je uzavřeno a s jakými parametry. Spodní hranice se pohybuje už kolem 10 Kč za den, takže ani pojištění celé rodiny na 14 dní dovolené vás nepřijde draho. Naopak při cestě do země, kterou pojišťovna nepovažuje za zcela bezpečnou a připojištění je možné se dostat i na 500 Kč za den nebo více.

Co se při cestě do zahraničí pojišťuje

V základním cestovním pojištění je sjednáno pouze minimum rizik, ale je to lepší než nic. Vždy se tak setkáte s pojištěním léčebných výloh a to v minimální hodnotě 1 mil. korun, repatriace a převzetím ostatků v případě smrti do vaší vlasti. Většinou je v ceně i asistence na telefonu, kam můžete zavolat v jakoukoliv dobu a domluvíte se v češtině. A to bývá vše.
K základnímu pojištění lze připojistit většinou tyto záležitosti:

* Úrazové pojištění
* Připojištění zavazadel
* Odpovědnost za způsobené škody
* Pojištění sportovních aktivit
* Pojištění stornopoplatků
* Pojištění nevyužité cesty

Jedná se o ty nejčastější připojištění, ale jednotlivé pojišťovny samozřejmě nabízí i více možností. U sjednaných parametrů lze navýšit limit, takže z miliónu za léčebné výlohy můžete mít hned například 10.

Jak si sjednat cestovní pojištění 

Možností je dnes celá řada. Asi nejvyužívanější je sjednání cestovního pojištění on-line. Na webu poskytovatele vyberete požadované parametry pojištění, zadáte svoje údaje, zaplatíte a obdržíte potvrzení, že jste pojištění. Potvrzení pak jde ukázat na telefonu nebo si ho vytisknout.

obrazek článku

Další možností je samozřejmě navštívení pobočky pojišťovny nebo využití služeb finančních poradců. V případě, že preferujete osobní přístup, neváhejte nás kontaktovat.

kontaktujte nás

Kdy cestovní pojištění sjednat

Hledat cestovní pojištění až potom, co se vám na dovolené něco stane, je pozdě. Nemusíte ale zase plašit a sjednávat cestovní pojištění půl roku dopředu. Ideální je tak týden před samotnou cestou. Záleží i na tom, zda budete mít v pojištění stornopoplatky. Pokud onemocníte před cestou a provedete storno dovolené, pojišťovna vám může tyto poplatky proplatit.

Jak vidíte, cestovní pojištění není těžké sjednat. V množství parametrů se ale nemusíte vyznat a tak dejte na povolanější, když si nebudete vědět rady. V případě zájmu, nás neváhejte kontaktovat.

+420 608 031 435

Domluvme si termín konzultace

Kancelář

Žižkova 42a
690 02 Břeclav

vlastimil.vozar@zfpa.cz

napište mi email