Finanční gramotnost vám zajistí finanční svobodu a klid

autor článku: Vlastimil Vozar

Finanční gramotnost je něco, co by měl ovládat každý. Alespoň základní podvědomí vám o této problematice totiž přinese přehled, více času a v neposlední řadě určitou svobodu a finanční klid.

Co je to finanční gramotnost

Finanční gramotnost je dovednost rozumět financím a jejich správě. Dokážete s nimi tak správně zacházet a to v různých životních situacích. Pohled a názor na finanční gramotnost se může lišit a bývá subjektivní záležitostí.

Je důležité ovládat finanční gramotnost?

Říká se, že peníze můžou být tím nejlepším zaměstnancem a můžou pro nás skvěle pracovat 24 hodin denně. Na to, aby tomu tak bylo, jim musí člověk ale rozumět. Současně však nemusí být ani profesionálem nebo odborníkem na finančních trzích. Měl by ale ovládat základní pravidla a principy toho, jak peníze fungují.

obrazek článku

Nejčastější odpovědí na otázku, zda ovládáte své finance, bývá odpověď, že o peníze se mi nejlépe postará odborník a nebo finanční poradce. To je správně a v pořádku. Obzvláště, když to dotyčný dělá dobře. Jestli jsou ale jeho rozhodnutí správná, nejlépe posoudíte až v momentě, kdy máte o investicích nebo finančním zabezpečení alespoň základní povědomí.

Kdy se mi můžou tyto zkušenosti hodit?

Mít alespoň základní znalosti o finanční gramotnosti, o investicích a finančním zabezpečení se může hodit téměř kdykoli v průběhu života. Já osobně se domnívám, že tohle je téma, o kterém bychom se měli dozvídat už v dětství a nebo minimálně v průběhu školních let. Ve škole nás totiž učí mnohému a máme tam nepřeberné množství témat. O tom, jak zacházet s penězi, se toho ale ve škole moc neučíme. A přitom peníze jsou právě to, co nás provází celý život a dokud se penězi bude platit, nebude tomu jinak.

Peníze totiž většinou začínáme řešit od momentu, kdy vstupujeme do dospělosti.  Většinou přichází první výplaty a už to je moment, kdy bychom si měli začít odkládat určitou část pro případ nenadálých událostí. Později totiž začínáme řešit bydlení, hypotéku, pojištění nemovitosti, přicházejí děti, které chceme finančně zabezpečit a další výdaje. Současně s nimi bychom měli myslet na zabezpečení sebe samých pro případ nemoci nebo ztráty příjmu. A nechceme-li být v pozdějším věku závislí na státu, nezbude nám nic jiného, než si vytvářet rezervu a investovat.

Jak začít?

Způsobů určitě existuje několik. Nejrychlejší a možná i nejlevnější způsob, jak začít, je samostudium. Na trhu je dostatek literatury, která se touto tématickou zabývá. A v době internetu dostaneme odpověď na jakoukoliv otázku z této oblasti. To je na první pohled určitá výhoda, ale na ten druhý je to možná ten největší problém. Zorientovat se totiž v této „džungli“ informací je někdy náročné i pro odborníka, natož pak pro lidi, kteří jsou touto oblastí nepolíbení.

obrazek článku

Další z možností může být formou pokus omyl. Takový způsob získání zkušeností s sebou ponese zřejmě značné finanční ztráty. Já osobně doporučuji absolvovat některý z kurzů renomovaných společností. Například jako je naše vzdělávací akademie, kde se můžete naučit nejenom základům finanční gramotnosti, ale postupně získat i další informace a dovednosti vedoucí k finančnímu zabezpečení, nebo vytváření pasivního příjmu.

Co k tomu budu potřebovat?

Jediné, co k tomu potřebujete, je rozhodnutí a váš čas. Tato vaše časová investice se vám v budoucnu ale několikanásobně vrátí a to v podobě minimalizace investičního rizika, možnosti dosahovat vyššího zhodnocení, kvalitního zajištění a získání provize z takto uzavřených smluv. V případě zájmu o konzultaci nás kontaktujte.

+420 608 031 435

Domluvme si termín konzultace

Kancelář

Žižkova 42a
690 02 Břeclav

vlastimil.vozar@zfpa.cz

napište mi email